Честита ви нова (квази-)държавна банка. Поне 1/4 такава. ПИБ вече е

...
Честита ви нова (квази-)държавна банка. Поне 1/4 такава. ПИБ вече е
Коментари Харесай

ПИБ И ББР - за собствениците печалбите, за данъкоплатеца - загубите

Честита ви нова (квази-)държавна банка. Поне 1/4 такава. ПИБ към този момент е на процедура 26% благосъстоятелност на Република България.

Това, несъмнено, не прави нас, данъкоплатците акционери. Не, ние дял няма да получим. Само ще покрием загубите. За какво са данъкоплатците другояче?! А облагите? Печалбите си остават за частните притежатели и политиците, които ги покровителстват. Както постоянно. Класически образец на „ национализация на загубите “ и „ приватизация на облагите “. След 2 седмици ще стане публично.

Още от началото на април, когато Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев като шеф на ББР, знаехме, че ще се случи. Изигра се пошлата порнография, при която някогашният финансов началник на ПИБ бива назначен за шеф на държавната Българска банка за развиване, с цел да налее наши пари към някогашния си шеф.

Разбира се, министърът на стопанската система Емил Караниколов ще обиколи всички малките екрани да изяснява по какъв начин това наливане на пари от джоба на елементарния българин в ПИБ (и притежателите ѝ) е неизбежно. Защото сме в рецесия. Защото би трябвало да влезем в ЕРМ2. Защото, тъй като, защото… Всичко, което ще излезе (и към този момент излиза) от неговата уста (и на премиера Борисов, и на финансовия министър Горанов) е неистина. ПИБ в действителност можеше да си набере капитала изцяло пазарно. Но цената беше ниска и в случай че го беше направила, досегашните притежатели щяха да се сбогуват с мажоритарния си дял. А това очевидно не е политически комфортно.
 
Защо властта защ итава притежателите на ПИБ?

 

Преди това набиране на капитал мажоритарните притежатели на ПИБ бяха двама. Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, като всеки от тях имаше дял от 42.5%. От самото начало на сагата с набирането на капитал ПИБ прави всички вероятни финансови гимнастики, с цел да резервира мажоритарния дял на тези две лица. Проблемът е, че пазарът има друго мнение по въпроса. На борсата акциите на ПИБ по последни данни се търгуват за към 2.7 лева за акция. При такава цена, с цел да наберат задоволително капитал, с цел да изпълнят условието на Европейската централна банка, би трябвало да емитират толкоз доста нови акции, че Минев и Мутафчиев към този момент няма да имат мажоритарен дял и надлежно надзор над банката.

Те несъмнено не желаят да позволяват това. Затова в началото бяха изготвили проспект, съгласно който ще емитират акции на цена от 8 лв., три пъти над пазарната! Този парадокс, несъмнено, нямаше по какъв начин да мине и по тази причина от ПИБ коригираха цената надолу към 5 лв., което е " единствено " близо 2 пъти над пазарната цена. При цена от 5 лв. дяловете на Мутафчиев и Минев стават 31% всеки след новата емисия на акции.

В актуалните условия на рецесия и повишен риск за финансовата система никой разумен вложител няма да се съгласи да купи акции на банка като ПИБ при толкоз висока награда (която в действителност би била неуместна даже и да не сме в криза). На първо място, понеже сме в рецесия, няма изгледи в скоро време облагите на ПИБ да се подобрят, акциите да тръгнат нагоре и новите акционери да имат опция да извлекат дял. В околните една-две години най-малко подобен сюжет е доста малко евентуален.
 
ПИБ можеше да реши проблемите си… просто не пожела

 

На второ място, ПИБ е банка, която има в общи линии едни и същи проблеми още от 2014 година, без да ги е разрешила до ден сегашен - с капитализацията, с качеството на кредитния портфейл. Тези проблеми няма вълшебен да изчезнат, в противен случай, ще се задълбочат. В интервал на занижаване на икономическата интензивност и повишен риск от банкрут в редица браншове кредитният портфейл и капитализацията на всички банки, без изключение, страдат.

Особено пък ПИБ, която съгласно последния стрес тест на ЕЦБ от предходната година към края на 2018 година е имала 56.2% дял необслужвани заеми в корпоративния си портфейл. Представете си каква ще е обстановката към края на 2020 година Това не е проблем от през вчерашния ден. Това е проблем от 6 години, и предишни инспекции на качеството на активите са го показвали. Защо тогава нищо не е направено по въпроса? Просто тъй като мажоритарните притежатели на ПИБ знаят, че в случай че се наложи, най-после ще пристигна страната и ще я избави.

ПИБ на процедура отхвърля да набере нужния капитал по пазарен път, тъй като това ще докара до загубата на мажоритарен надзор от страна на Мутафчиев и Минев. Това е единственото разумно пояснение на решението за емисия при цена от 5 лв.. Впоследствие се намесва страната през ББР, с цел да изкупи нужните дялове и да подсигури триумфа на набирането на капитал. Изниква разумният въпрос – да не би властта да има някакъв интерес Минев и Мутафчиев да останат мажоритарни притежатели на банката? При такава обстановка подозренията в корупция са неизбежни.
 
Целта оправдава средствата?

 

Разбира се, от държавното управление биха възразили на сходни рецензии с довода, че това се прави, с цел да може България да влезе във валутния механизъм ERM-II и след това еврозоната. Но на лъжата краката са къси. По същия метод, по който държавното управление може да реши да налее стотици милиони пари на данъкоплатците в ПИБ, по този начин и може да упражни регулаторен напън върху Мутафчиев и Минев, тъй че да наберат капитал по пазарен път. Фактът, че държавното управление избра първия вид, е индикативен.

Ако участието ни във валутния механизъм ERM-II идва с такава цена, то това изрично опорочава цялото ни вероятно участие в еврозоната. Ако го допусне, Европейски Съюз изрично ще показва, че в действителност не дава и 5 пари за корупцията в България. Интересно е да се следи по какъв начин ще реагират европейските институции и съответно ЕЦБ на протичащото се с ПИБ, изключително предвид на отчетите за осъществяване на условията за конвергенция, които бяха оповестени през последните седмици. Първо, би трябвало да се регистрира, че що се отнася до присъединението към еврозоната, България към този момент не извършва освен условието за най-малък престой от 2 години в ERM-II, само че и условието за ценова непоклатимост. Инфлацията у нас през 2019 е над референтната стойност от 1.8%. Правната рамка в България също към момента не е цялостно сходство за приемане на еврото. Това е казано в прав текст в последния доклад на ЕЦБ.
 
Не се връзвайте на лъжите им

 

Премиерът Борисов сигурно ще продължи да повтаря до болежка, че откакто влезем в банковия съюз, проблеми с банковата система няма да има. Те вълшебен ще изчезнат, както и всички, изключително проблемите с ниското качество на активите на ПИБ! Как ще се случи това питате? Не знам. Борисов също не знае. Някак. Вероятно по силата на магическата думичка „ евроинтеграция “, нещо като „ абра-кадабра “. Тези фантасмагории, несъмнено, нямат никаква връзка с действителността. Всъщност, както вече сме писали, присъединението към Банковия съюз, изключително преди присъединението към еврозоната, носи доста опасности и безусловно никакви плюсове за банковата ни система. Затова дано се молим ЕЦБ да са строги към нас и да не си затворят очите за абсурда с капитализацията на ПИБ.

Защото финансирането на ПИБ през ББР в действителност е скандал с големи пропорции. Властта, с пари на данъкоплатците, пази притежателите на частна банка. И то даже не от банкрут, ами просто от загуба на мажоритарния им дял в банката! По мащаб това в действителност е най-големият скандал в сегашния държавен мандат. Най-големият скандал от КТБ насам и доста подобен по своята същина. Ако наливането на обществени пари в ПИБ не се отрази по този метод ще е единствено тъй като обществеността към този момент е претръпнала от кавги, свързани с наглата корупция и шокираща непросветеност на актуалното държавно управление. Най-лошото е, че дефинитивно се сътвори нова политически подвластна банка. Вече е публично. Честита нова КТБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР